MI MOTIVÁLJA AZ ÖNKÉNTES-KOORDINÁTORT?

2024.05.30

Válaszul a címben feltett kérdésre számos dolgot lehet felsorolni, úgy mint: a siker, a visszajelzés, az elismerés, a szeretet, a kreativitás, a feladatmegoldás, az elfogadás, az aktív önkéntesek, a jó programok, az ismertség, a médiafigyelem........folytatás itt

De nézzünk egy kicsit a dolgok mögé alaposabban! Az Önkéntes-koordinátor.hu első hálózati találkozójának témájául ajánlom ennek a kérdésnek a megvitatását!

Mind a nemzetközi, mind pedig a hazai kutatások egyik kiemelt területe az önkéntesek motivációinak vizsgálata. Ugyanakkor szinte semmit nem tudunk az önkéntes-koordinátorok motivációiról, sem elméleti, sem gyakorlati szinten. A szervezetfejlesztési tanácsadások is ritkán vetik fel ezt a kérdést.

Kezdjük talán azzal, hogy miként lesz önkéntes-koordinátor valaki? Hiszen a "honnan jövök?" kérdésre adott válasz mögött talán felfejthetők a motivációk egyes elemei is. Az Önkéntes Szemle elmúlt három évének esettanulmányai alapján az önkéntes-koordinátorrá válás három módja körvonalazódott:

  • A legáltalánosabb az volt, hogy egy önkéntesből vagy a szervezet egy munkatársából, tisztségviselőjéből vált valaki szervezővé, koordinátorrá. Jellemző volt ebben a helyzetben a nehézségi nyomaték: "különben nincs más aki felvállalná vagy elvégezné a feladatot"!
  • Valamivel tudatosabbnak mutatkozott az a karrierút, amikor egy volt önkéntes tudatos, belső szervezeti felkészítés és kiválasztási folyamat alapján vált koordinátorrá.
  • Viszonylag ritkának számított az a harmadik út, amikor tapasztalatokkal rendelkező, de külsős személy pályázat, vagy hirdetés útján került kiválasztásra.

Kinek mi volt az útja az önkéntes-koordinátorrá válásra? Valóban lefedi ez a három opció az önkéntes-koordinátorrá válás útjait vagy vannak más utak is?

A következő kérdés, hogy milyen az önkéntes-koordinátor szervezeten belüli pozíciója?

Vezető-e az önkénteskoordinátor vagy "primus inter pares" - első az egyenlők (az önkéntesek) között?

A harmadik kérdés az előzőből következik: kikkel - szervezet vezetősége versus önkéntesek - vagy mivel - a szervezeti vagy az önkéntes éthosszal - azonosul az önkéntes-koordinátor?

Lehet-e "kettős identitással" dolgozni?

Milyen szerepkonfliktusai adódhatnak egy önkéntes-koordinátornak?

Milyen feloldási stratégiákat alkalmazhat a szerepkonfliktusokra?

GONDOLKODJUK KÖZÖSEN EZEKRŐL A KÉRDÉSEKRŐL!